27 Nisan 2009

The Simplest Choice Theory

Birtakım şeylere çok sinirliydim fakat sınav muhalefeti nedeniyle sizlere aktaramamıştım,şimdi müsadenizle içimi dökeyim.

Önbilgi:Siyaset Biliminde rational choice yani akılcı seçim diye bir teori var.Bunu ortaya atan adamımız diyo ki insan karşılaştığı herhangi bir durumda önce alternatiflerinin bir dökümünü yapar,sonra en akılcı geleni seçip hedefe varmaya çalışır.[Hadi yaa!]Tabi o amca biraz daha alengirli ve ingilizce anlatıyor.Goal selection falan diyo mesela,bişey sölüyomuş gibi oluyo o zaman.Halbuki her aklıselimin marketten domat(umut sarıkayacığıma selam olsun) alırken bile gerçekleştirdiği bişey bu,teori filan değil ki!

Bu yılki Theories of IR dersi beni bi konuda düşünmeye sevketti.Bissürü -çok afedersiniz-skindirik herif götlerinden uydurdukları teorileri yine götlerinden uydurdukları elementlerle desteklerken arada olan bize oluyordu.Ben de bu durum karşısında hassasiyetimi gösterdim ve kendi teorimi ürettim: The Simplest Choice Theory!
Teorimiz çok basit.Şuna dayanıyor:Bir insanın önünde birden fazla seçenek varsa,her zaman en kolay olanını seçer.
Şimdi tipik bir uls.ilş öğrencisi olalım ve bunu örneklendirelim:
Düşünün ki siz bir öğrencisiniz ve önünüzde hocanın soracağı 3 adet soru var ve sizden 2sini cevaplamanızı isteyecek.Bu durumda siz en basit olan 2 sini seçersiniz.Evet teorim bu!
Şimdi yine bir uls.ilş öğrencisi olarak ne düşündük teori olur da eleştiri olmaz mı diğmi?Merak etmeyin eleştiriyi de ben yazdım!
Eleştiri de diyo ki; ya hoca sizin böyle bir yol izleyeceğinizi tahmin edip kolay olan 2 soruyu bir gruba koyup sadece 2sinden birini seçtirirse.Öte yandan tabi ki bu eleştiriyi de eleştirenler var!!Neden?Çünkü kıstı!! Diyolarki hoca hocadır onun için kolay zor yoktur hepsini yalayıp yutmuştur, o yüzden bu tip bir soru ayrımına gidemez..

Zihnim bunlarla meşgulken birden kemal karanın lise tarih kitaplarını anımsadım.Ne güzel teorisiz eleştirisiz mis gibi pasajlar.Almanlar yenildi diye biz de yenildik sayılmalar filan.Mercidabık savaşı misal.En kompleks kısım Fetret devriydi onda da Genç Osman tahta çıkıp kapatıyodu konuyu,ne güzeldi lan..

Parantez içinde; resim de ekşibişından arak haa.

8 yorum:

1 dedi ki...

ilk bunu degil de samsin seyahatnamesini okumami aciklamisin askut :)

Elifella dedi ki...

yaa :) tamam sorna açıklicam sana ben.
kulaana sölicem,çakal karlos seniii :)

nrrla dedi ki...

ay yorum yazıcaktım ama aranıza da girmiim şimdi. hadi yazim gene.

ilk supporter ın olmak istiyorum elif teorinde...tam bana-bize göreymiş

Elifella dedi ki...

ay dimi dimi tam bizlik..
tamam nurla emin ol siyaset bilimi kitaplarına geçicez kızım!!
hatta şöyle bişiy olucak o kitaplarda:
"elif ekincinin tarihe ışık tutan the simplest chioce teorisi akademik çevreler tarafından çok eleştirilirken ünlü uzay bilimcisi ve aynı zamanda ekincinin çok yakın arkadaşı olduğu bilinen nurla bayrak tarafından da desteklenmişti." gibi..

nrrla dedi ki...

:)) evet bunlar olacak.

orbey dedi ki...

"Bir insanın önünde birden fazla seçenek varsa,her zaman en kolay olanını seçer."

Bence bu teori Serhat ve senin için geçerli.
Bir insan için diil
:D

1 dedi ki...

ve orbey dayanamayip gicikligini yapar...

Elifella dedi ki...

eveeeet,
teorime ilk eleştiriler gelmeye başladı!
güzeeeeeel :D